Dobrodosli na Maicon Forum!

Ako se niste registrovali pozeljno bi bilo da to uradite ,a ako jeste samo se uogujte.

Zasto se registrovati?:
-Mnogo toga se moze nauciti!
-Razmjeniti savjete,iskustva sa ostalim clanovima foruma!
-Potraziti pomoc u bilo kom segmentu!
-Registrovani clanovi vide mnogo vise foruma od gostiju ,a ti forumi su mnogo poucnji pa su zato i zasticeni od gostiju.


*Registracija je kratka i traje svega 30 sekundi!

Pozdrav!

Ljestvice

 :: Skola

Ići dole

Ljestvice

Počalji od Maicon taj Pon 15 Mar 2010, 7:13 pm

Kod:


Ljestvica ili skala je niz od osam tonova poredjanih po visini. Za sve gitariste koji se trude i žele odsvirat neki solo, poznavanje ljestvica ce im svakako koristiti. Ljestvica dobiva ime po pocetnom ili osnovnom tonu. Samo da napomenem da B oznacava snizeni H tj. da sam sve napisao po "balkanski". Znaci B je Hes.
Tetrakord

Tetrakord je niz od cetiri tona poredanih po visini. Svaka ljestvica se sastoji od dva tetrakorda. Postoji dur tetrakord koji ima polustepen izmedju III i IV stupnja i nalazi se na pocetku i na kraju svake dur ljestvice. Zatim postoji mol tetrakord koji ima polustepen izmedju II i III stupnja i nalazi se na pocetku svake prirodne, harmonijske i melodijske mol ljestvice. Slijedeci je harmonijski tetrakord, on ima polustepen izmedju I i II te III i IV ali izmedju II i III stupnja ima jedan i pol stepen! Taj tetrakord se nalazi na kraju svakog harmonijskog mola. I posljednji, melodijski tetrakord ima polustepen izmedju III i IV stupnja. Ovo vjerojatno nekima nece još bit sasvim jasno ali vjerujte, kasnije, kad procitate cijeli ovaj tekst, skužit cete.
Dur Ljestvica

Dur ljestvica se sastoji od dva dur tetrakorda, svaki dur tetrakord, kao što ste imali prilike procitat, ima polustepen izmedju III i IV stupnja pa ako se gleda cijekupna ljestvica, može se zakljuciti da svaka dur ljestvica ima polustepene izmedju II i III te VII i VIII stupnja. Dur tetrakord, kao i svaku dur ljestvicu možete prepoznati po tome što, za razliku od mol ljestvice/tetrakorda, zvuci vedro i veselo.
Mol Ljestvica

Postoje tri vrste mol ljestvica:

  1. Prirodna Mol Ljestvica
      Ovo je jedan staro-crkveni nacin koji se, za razliku od ostalih staro-crkvenih nacina, zadržao sve do danas. Sastoji se od dva mol tetrakorda, pa se iz toga može zakljuciti da svaka prirodna mol ljestvica ima polustepene izmedju II i III te V i VI stupnja. Kada budem u daljem tekstu pisao o molovima, necu spominjati prirodni mol jer se on za sviranje uopce (postoje iznimke) ne koristi. Od svih vrsta mol ljestvica najvažnija je harmonijska.
  2. Harmonijska Mol Ljestvica
      Harmonijska mol ljestvica se sastoji od mol i harmonijskog tetrakorda, prirodni je na pocetku a harmonijski na kraju ljestvice. No, da bi dobili polustepen u harmonijskom tetrakordu, morate povisiti treci stupanj tog tetrakorda. Gledajuci cjelokupno na ljestvicu, morate povisiti VII stupanj da bi dobili harmonijski mol. Harmonijska mol ljestvica ima polustepene izmedju II i III , V i VI te VII i VIII stupnja ali ima i 1 ˝ (jedan i pol) stepen izmedju VI i VII stupnja.
  3. Melodijska Mol Ljestvica
      Melodijska mol ljestvica se sastoji od mol i melodijskog tetrakorda (prvi je mol, a onda melodijski). Melodijskom molu se moraju povisiti VI i VII stupanj (za razliku od harmonijskog kojemu se povisuje samo VII stupanj) kako bi se dobio pravilan raspored polustepena. Još jedna specificnost melodijskog mola je ta da on ne ide (za razliku od druga dva mola) samo uzlazno, nego i silazno. Ali silazno se ne sastoji od mol i melodijskog tetrakorda nego od dva mol tetrakorda, pa se ona dva povišena stupnja (VI i VII) moraju razriješiti. Iz ovog svega možete zakljuciti da je melodijski mol silazno jednak prirodnome molu. Melodijska mol ljestvica uzlazno ima polustepene izmedju II i III te VII i VIII stupnja a silazno izmedju II i III te V i VI stupnja (kao prirodna mol ljestvica).

C-dur

C dur je osnovna ljestvica jer nema niti jedan predznak (povisilice ili snizilice).

Sve ljestvice osim C-dura koji je ovdje kao primjer, su napisane samo uzlazno, zato jer nema potrebe pisati silazno kad se isto sviraju.
A-mol

Ovo je osnovna mol ljestvica, paralelna C-duru. Ovdje, samo kako bih vam pojasnio cu napisati sve tri vrste mol ljestvica ali u buduce pišem samo harmonijski.

    * Prirodni A-mol
      Ove crte oznacavaju polustepene, to ce isto biti oznaceno samo na ovoj ljestvici radi pojašnjavanje svega, dalje to nema potrebe pisat.
    * Harmonijski A-mol
      (      - ovo oznacava 1½ stepen)
    * Melodijski A-mol
      Inace, kada se piše melodijski mol, silazno kod ovih nota koje su povišene treba staviti razriješilice. Još jedna bitna stvar oko melodijskog mola: kada ide silazno, stupnjevi idu VIII VII VI V IV III II I a ne I II III IV V VI VII VIII.

Ostale Ljestvice

Mislim da te sve ljestvice nije potrebno pisat notama, jer ce za one koji to koriste samo za sviranje biti dovoljno ako su samo slovima napisane.

LJESTVICE S POVISILICAMA
   
LJESTVICE SA SNIZILICAMA
Povisilica (#)   Ljestvica
fis   G-dur: G A H C D E Fis G
e-mol: E Fis G A H C Dis E
fis,cis   D-dur: D E Fis G A H Cis D
h-mol: H Cis D E Fis G Ais H
fis,cis,gis   A-dur: A H Cis D E Fis Gis A
fis-mol: Fis Gis A H Cis D Eis Fis
fis,cis,gis,dis   E-dur: E Fis Gis A H Cis Dis E
cis-mol: Cis Dis E Fis Gis A His Cis
fis,cis,gis,dis,ais   H-dur: H Cis Dis E Fis Gis Ais H
gis-mol: Gis Ais H Cis Dis Eis Fisis Gis
fis,cis,gis,dis,ais,eis   Fis-dur: Fis Gis Ais H Cis Dis Eis Fis
dis-mol: Dis Eis Fis Gis Ais H Cisis Dis
fis,cis,gis,dis,ais,eis,his   Cis-dur: Cis Dis Eis Fis Gis Ais His Cis
ais-mol: Ais His Cis Dis Eis Fis Gisis Ais
   
Snizilica (b)   Ljestvica
b   F-dur: F G A B C D E F
d-mol: D E F G A H C
b,es   B-dur: B C D Es F G A B
g-mol: G A B C D Es Fis G
b,es,as   Es-dur: Es F G As B C D Es
c-mol: C D Es F G As H C
b,es,as,des   As-dur: As B C Des Es F G As
f-mol: F G As B C Des E F
b,es,as,des,ges   Des-dur: Des Es F Ges As B C Des
b-mol: B C Des Es F Ges A B
b,es,as,des,ges,ces   Ges-dur: Ges As B Ces Des Es F Ges
es-mol: Es F Ges As B Ces D Es
b,es,as,des,ges,ces,fes   Ces-dur: Ces Des Es Fes Ges As B Ces
As-mol: As B Ces Des Es Fes G As
   

Evo, to su bile sve ljestvice koje bi jednom solo gitaristu trebale. Još samo da ponovim da su svi gore napisani molovi harmonijski. Evo sad cu objasnit šablonu po kojoj se zapravo ove sve ljestvice grade.
Glavni Stupnjevi u Ljestvici

Glavni stupnjevi u ljestvici su I, IV i V.
I se zove tonika.
IV se zove subdominanta.
V se zove dominanta.

Još jedan stupanj koji ne spada medju glavne ali je jako važan, pogotovo u tvorbi ljestvica s povisilicama, je VII.
VII se zove vodjica.
Paralelni Durovi i Molovi

Vec ste, pretpostavljam, primijetili da sam gore zajedno pisao po jedan dur i mol. E pa ti koji su zajedno su paralelni. Kad su dur i mol paralelni to znaci da imaju isti broj istih predznaka. Npr. G dur ima fis, E mol ima fis = oni su paralelni.

Kada imate dur, da bi dobili paralelan mol morate od osnovnog tona (u C duru je to C, u G duru G itd.) spustiti tercu prema dolje. Primjer: C dur, da bi dobili paralelan mol, moramo se spustiti tercu silazno, znaci: C-H-A , Terca silazno je A pa znaci da je paralelni mol od C dura A mol.
Stalni Predznaci
Povisilice (Fis Cis Gis Dis Ais Eis His)

Svi znate da je osnovni dur C. Da bi dobili slijedeci dur, tj. dur s jednom povisilicom, morate znati stalne predznake, a to su ovi koji vam tu gore pišu. Znaci, prvi je fis, da bi dobili ljestvicu koja ima fis, morate znati u kojem duru je fis vodjica. U G duru, to saznate tako da se od fis popnete za polustepen. Tako dobijete osnovni ton ljestvice s jednim predznakom. Dakle, dur s jednim predznakom je G dur - do mola znate i sami doci.

Onda, da bi dobili ljestvicu s dvije povisilice, opet gledate stalne predznake i vidite da je slijedeci predznak (povisilica) cis. Onda tražite kojem je duru cis vodjica ( cis + polustepen = D) Znaci, dur s dvije povisilice je D dur. Itd. itd.

Snizilice: (B Es As Des Ges Ces Fes)

Ako niste primetili, snizilice idu obrnuto od povisilica. E, ovako, dur koji ima jednu snizilicu morate zapamtiti jer ne postoji nikakvo pravilo kako bi se došlo do njega, to je F-dur. Zatim, da bi dobili dur s dvije snizilice, samo pogledate prvu, dakle dur koji ima B Es, zove se B dur. Dur koji ima B Es As, zove se Es dur. Dur koji ima B Es As Des, zove se As dur. Itd. itd. Postupak za dobivanje molova je isti kao i s povisilicama.

_________________________________________________


[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Maicon
Administrator
Administrator

Posts : 346
Join date : 11.10.2009
Age : 25
Location : Cajnice

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 :: Skola

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu