Dobrodosli na Maicon Forum!

Ako se niste registrovali pozeljno bi bilo da to uradite ,a ako jeste samo se uogujte.

Zasto se registrovati?:
-Mnogo toga se moze nauciti!
-Razmjeniti savjete,iskustva sa ostalim clanovima foruma!
-Potraziti pomoc u bilo kom segmentu!
-Registrovani clanovi vide mnogo vise foruma od gostiju ,a ti forumi su mnogo poucnji pa su zato i zasticeni od gostiju.


*Registracija je kratka i traje svega 30 sekundi!

Pozdrav!

obavezno procitati !

 :: Skola

Ići dole

obavezno procitati !

Počalji od Maicon taj Pon 15 Mar 2010, 5:05 pm

Akordi u harmonijama imaju neke određene zakonitosti.Zakonitosti se odnose na svoju skladnost.To bi se najlakše objasnilo,
kao da postoje akordi koji se vole i koji ne.Ako kažem "vole se" mislio san na raspored akorda koji je prijatan ljudskim ušima.
Kvintni krug i kvartni imaju zadatak da nam to na određeni način pokažu.Kvintni krug se sastoji od lestvice C D E F G A H tako što je
urađen u Kvintama (razmak od 5 tonova) pa dobijamo C G D A E H FIS CIS GIS DIS AIS EIS (ovo nije kvintni krug već nešto malo drugačije) .......Kvintni krug je okruženje sa povišenim tonovima a kvartni sa sniženim.Ova skala u sebi ima odstupanja ali sam je tako napisao da bi ti bila praktična za rad.

Da bi ti imao upotrebnu vrednost svega ovoga potrebno je to totalno uprostiti.Prevashodno imam ideju da te zanima kako menjati tonalitete jedne pesme tj transponovanje.

Ako imaš pesmu koja ima akorde

C F G po kvintnom krugu je ako želiš transponovati u D dur- D G A
Zašto je to tako...gledaj.U C F G gledaš prvi akord i to je C_dur Ispred njega sledeći je EIS ali povišeno E je F(pisao sam AIS i EIS jer je kvintni krug sa povisilicama...čitaj ih kao B i F) a iza C je G.Po toj hronologiji ako imaš D ispred
njega je G a iza D je A.U koliko imaš razliku gore dva tona a dole jedan tako i transponuješ sledeći tonalitet.Uzimaš početni akord pa brojiš drugi akord ispred njega i prvi posle početnog akorda.

Isto pravilo važi i sa molovima.Ako imaš Amol Dmol G-dur iz Emola je to Emol Amol D-dur.Po istom principu slaganja akorda.

Ovo je toliko uprošteno da sam odstupio i od mnogih pravila ali to tako funkcioniše.Isto to važi i sa povišenim tonovima.
Ovo što sam ti objasnio je samo jedan segment kvintnog kruga,na tebi je to detaljno da naučiš jer svaka dodatna informacija iziskuje kilometre mog pisanja.Na kraju i ovaj raspored C G D A E H FIS CIS GIS DIS AIS EIS nema puno veze sa kvintnim krugom osim što je princip transponovanja tonaliteta i to jako dobro funkcioniše.Nema potrebe da ti postavljam sliku kvintnog i kvartnog kruga jer si je već verovatno i sam našao.Onako kako izgleda jako je teško ukapirati ako nemaš malo veća znanja iz oblasti muzičkih lestvica.Zato se drži ovog principa jer ga uveliko koriste narodnjaci,oni su maheri da u trenutku transponuju pesmu.
Kvintni krug je još jako bitan kod skidanja pesama jer se često u njemu nalaze baš ovi susedni akordi.To nije pravilo ali su
najlepše pesme pisane u okviru kvintnog kruga.

_________________________________________________


[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
Maicon
Administrator
Administrator

Posts : 346
Join date : 11.10.2009
Age : 25
Location : Cajnice

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 :: Skola

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu